63ºN_LØKSØYA

Distància           Paisatge           Silenci

D’una en una, saltem de la barca que ens va portant aquí i allà,

“Aneu, exploreu i dibuixeu” Ens han dit.

Mentre veig com la petita embarcació s’allunya per no tornar fins d’aquí dues hores; em cordo la jaqueta fins allà on la cremallera no pot pujar més, i del cinturó d’eines extrec el barret de llana fet per l’àvia, i que dóna aquell punt de calidesa que no es pot acabar de definir.

Sola a les costes rocoses d’una petita illa de Fleinvær, camino recordant allò que m’han dit; “explora, dibuixa, toca, sent”. Així, m’encamino cap al punt més alt de l’illa, vull veure, contemplar allò que em rodeja, sentir el domini que l’altura m’atorga.

Referència           Situació           Seguretat

Com a bona arquitecta, em disposo a buscar aquell element que destaca entre el paisatge, allò que em dóna referència d’on sóc. En la meva “escalada” m’aturo, contemplo i dibuixo; Paisatge, mar, vegetació i els dos únics arbres que puc distingir sobre aquest trosset de terra perdut a l’oceà.

Alguna cosa em fa arrufar el nas, “No vas bé” Em diu una veueta dins del meu cap…

DIB 7.jpg

Distància           Perspectiva           Temps

I tant que no anaves bé em repeteixo a mi mateixa.

Sento la distància,

Distància respecte a la persona que em mira i saluda des de l’illa més propera. Distància respecte a les altres illes, la costa i les muntanyes que em desdibuixen l’horitzó pla i continu de l’oceà que s’obre a l’esquena.

Sento la perspectiva,

És això! La distància t’atorga perspectiva! T’adones que gaudeixes del lloc per primer cop. T’allunyes de les coses, les relativitzes i comences a veure-les d’una altra manera. Ets tu sola rodejada d’oceà i natura, davant de la immensitat del paisatge, sota un cel sense fi que a la nit dansa ple de colors verds i vermells.

Així doncs, què sentim quan el rellotge s’atura?

DIB 6.jpg

Seguretat           Refugi           Posició

De sobte començo a notar fred a les mans, la humitat i el vent a la cara. La immensitat del paisatge em satura i em fa sentir petita. Ara entenc que el que buscava no és domini sobre l’espai sinó seguretat, un refugi on poder contemplar sense sentir-me tan petita.

He de baixar, potser la resposta no es troba en el punt més alt, en la distància dels elements… Cal tocar de peus a terra, tocar i olorar allò que trepitjo, canviar d’escala.

Matèria          Tacte          Companyia

En la meva recerca, de sobte em trobo asseguda sobre una placa de pedra; freda i humida que per la seva posició em dóna protecció del vent i a la vegada una distància fictícia d’allò que em rodeja.

Hauré trobat el meu recinte?

Amb les mans fredes em sorprenc dibuixant, omplo pàgines de la petita llibreta amb ratlles que atresoren el moment, el concepte, les paraules que em venen al cap mentre miro i contemplo. La sensualitat del paisatge m’atrapa, ara l’oceà no és tan evident, em trobo en un punt mig, les coses s’amaguen i s’insinuen darrere dels turons…

Un soroll em retorna al món real…

Em trobo acompanyada, un gos em mira mentre dibuixo i amb el cap em demana que l’acaricii. Sorpresa i recuperant una mica l’alè de l’ensurt m’aixeco sense poder explicar ben bé tot allò que acabo de sentir.

Retorn

Acompanyada pel meu nou amic, baixem altre cop cap a la costa. Lliscant per les roques i arriscant una mica la nostra seguretat, arribem a la platja on trobem tres petites cabanes.

Somric, potser algú com jo, fa temps, va decidir que aquest era un bon lloc…

La marea ha baixat, i mentre comparo i observo els elements que l’aigua abans no em deixava veure, escolto com la barca que m’ha de tornar a casa s’apropa.

Una persona em dóna la mà per ajudar-me a pujar a la barca.

Deixant enrere l’illa miro i somric, agraït del temps que m’han regalat.

DIB 5.jpg

Amb un gest m’acomiado del meu nou amic que feliç marxa corrents,

 gaudint del rellotge aturat per la força del lloc.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s