63ºN_FLEINVÆR

Puntades finals, construir un recorregut.

Context

Després d’un esgotador i interminable viatge de tren, arribem a Bodø on la fresca del matí ens acompanya en la nostra cursa cap al port, no podem perdre el vaixell! Aquell que ens durà a Fleinvær un petit conjunt d’illes banyades per mar de Noruega.

En aquest punt perdut al Cercle Polar Àrtic, descobrim un paisatge que ens deixa sense paraules, ple de contrastos i aspectes a remarcar… És aquí on una persona va decidir-se fa uns anys a desenvolupar un conjunt d’elements per allotjar grups d’artistes i compartir tant espais arquitectònics com naturals.

Així doncs, el nostre “encàrrec” serà donar les puntades finals d’aquest projecte.

Analitzar, observar, discutir, proposar.

A diferència del primer projecte que RUSC us va ensenyar en l’article de 63ºN_VALSØYA, aquí no hi ha cap sistema a seguir, ara cal observar i treballar en conjunt per donar resposta a allò que se’ns demana.

Observem, dibuixem i comentem el que ens envolta. Com és el terreny, les roques, els pendents, com estan situades les construccions, de quina manera estan construïdes, similituds, diferències… Apuntem allò que creiem que està bé i també allò que està malament, debatem en conjunt i busquem aquells punts que cal treballar.

Ens n’adonem però, que no disposem de material exclusiu per a nosaltres sinó que haurem d’aprofitar l’excedent del procés de construcció dels altres projectes, i que encara no ha acabat. Per tant, cal posar-se d’acord desenvolupant idees que no entrin en conflicte amb les altres i que utilitzin el menor material possible.

Finalment, decidim que el recorregut es centrarà a desenvolupar quatre propostes diferents, amb la intenció de finalitzar aquells recorreguts i espais de trobada necessaris per tensar i relacionar els elements d’allò ja construït.

El banc,

Rebuda, refugi, partida.

El primer element que trobarem en el recorregut és segurament el que podem explicar amb més detall, ja que RUSC n’ha estat més partícip.

Aquest element ha de servir per a tota la comunitat de l’illa, és el primer i últim element amb el qual les persones que vinguin i vagin tindran contacte. Un banc que servirà per protegir-se del vent i aconseguir un contacte directe amb el lloc. Un banc que no toca a terra sinó que neix de la roca i s’hi arrapa.

esq-3

esq-4

La resolució és senzilla, i sorgeix de la premisa del poc material disponible. Per tal de situar-lo a lloc construïm un marc amb llistons de fusta, el qual penjarem amb dos ancoratges d’acer inoxidable a la roca utilitzant un “taco químic”.

Un cop resolta l’estructura utilitzarem les planxes sobreres dels petits volums dormitori, aquestes planxes de fusta encadellades i tractades per exterior, s’aniran retallant resseguint el perfil de la roca. Un cop situades totes les planxes (incloses les superiors que oculten una làmina bituminosa que dóna una certa protecció a la filtració d’aigua) tallarem i caragolarem el marc final que donarà el remat final.

La passera,

Camí, centralitat, fermesa.

Com era d’imaginar,, el clima no sempre acompanya; pluja, neu, vent… tot això fa que en un punt o espai per on camina molta gent esdevingui fangós i relliscós. Així doncs, una part del grup es dedicarà a fer una nova passera, continuant l’exemple existent.

Altre cop la falta de material ens fa ser rigoroses amb el sistema, i buscar la manera d’aprofitar tots aquells taulons que siguin útils per aquest espai. Encara així els passos a seguir són clars; una estructura horitzontal triangulada, que se situarà sobre el terreny i es recolzarà sobre roques col·locades a cada vèrtex. Finalment a aquesta estructura hi afegirem tots els llistons que es retallaran en una línia contínua.

La plataforma

Primer final, descans, observació.

Segurament l’element més modest i petit de totes les propostes, un element que ens denota un primer final del recorregut, o senzillament un primer lloc on aturar-se.

Aquest element és una petita plataforma que situarem a l’exterior de la sauna, per rebaixar la temperatura dels nostres cossos gaudint de la humitat i la frescor que l’oceà ens aporta. Un element senzill, que neix de l’aprofitament d’aquelles peces sobreres del primer banc, i que gairebé s’explica per si sol…

La foguera

Segon final, culminació, trobada.

Acabem allà on vàrem començar, el punt final del nostre recorregut i intervenció. Ens trobem en aquell lloc on només arribar a l’illa ens vam trobar totes per fer la primera posada en comú de reflexions i conceptes. Allà ja hi havia els vestigis d’un foc i un banc rudimentari, fet amb quatre taulons mal clavats.

La decisió que es pren en aquest lloc és clara, s’utilitzaran les roques i grava del lloc, que caldrà pujar des de la bora del mar. Del material de rebuig només s’utilitzaran uns rodons d’acer per completar el punt de foc, i una biga de fusta massissa de 20 x 20 cm que farà la funció de banc i superfície de treball per preparar el menjar.

Reflexió

Opinió, autocrítica, debat.

Un cop finalitzada la intervenció ens reunim per reflexionar sobre allò que hem treballat durant la setmana. Comentar el que em fet bé, però també fer autocrítica i buscar maneres de millorar aquells aspectes que no acaben de funcionar o aquells detalls que no han quedat ben resolts.

Amb unes cerveses de més escoltem a la persona impulsora de tot el projecte, i que ens ha donat tota la llibertat i confiança per fer les últimes puntades del procés. N’està orgullosa, creu que hem sabut mantenir les nostres “ambicions arquitectòniques” de construir grans elements i hem aconseguit resoldre, amb el menor material possible, allò que ens havíem proposat.

Acompanyades de la música que ens regala, ens sentim contentes, hem treballat bé, el grup pren força i quan treballem comencem a deixar de banda “la meva idea” per parlar de “la nostra proposta”.

Coneixem els nostres punts a millorar, els nostres defectes però continuem treballant per construir un equip, un grup,

un col·lectiu.

Fleinvaer_Axonometry_Rusc.jpg

Axonometria resum, arxiu per descarregar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s