Color de terra humida després d’una inesperada pluja de finals d’agost, amb un subtil aroma a capvespre fresc i tranquil a la vora del camí, gust en boca suau però persistent de fulles de sotabosc amb un llunyà record a pedres retallades pel persistent vent de la zona…

És possible determinar les característiques d’un vi a partir del coneixement del territori on ha sigut concebut? El passat dijous dia 20 d’octubre vam poder descobrir de la mà de l’enginyer agrònom Albert Puignau que vi i territori estan absolutament relacionats. El tercer taller del cicle d’octubre estava llest per començar.

Els últims despistats arriben a la sala d’actes moguts per la curiositat. Un tast de vins a l’ETSAV? Poc a poc anem prenent posicions al voltant de les quatre taules que es planten al mig de la sala. Les expectatives creixen minut a minut fins que l’Albert dona inici al taller.

Ràpidament descobrim que no es tracta d’un tast normal. El que es pretén en el taller és descobrir-nos una visó transversal del cicle de producció, una nova forma de conèixer el vi des del seu origen més primitiu, des del territori que l’ha vist néixer, créixer i que li ha conferit gran part de les propietats per les que ara tant l’apreciem.

5

Quatre equips, quatre paratges, quatre vins. Se’ns assigna a cada grup un territori desconegut que poc a poc haurem d’anar descobrint per, a mode de Sherlock Holmes, anar deduint els matisos territorials del vi que després tastarem. La primera pista del trencaclosques és una imatge del sòl. Una aproximació visual que enceta el procés perceptiu del terreny. A partir d’aquí cada equip extreu les primeres conclusions sobre el terreny assignat per començar poc a poc a desfilar la complexa trama de subtileses amagades. Temperatura, humitat, cromàtica, textura…

El següent pas és experimentar directament amb una mostra física de cada sòl. Tocar, olorar, escoltar i fins i tot tastar. En aquesta nova aproximació podem descartar o corroborar les primeres hipòtesis per seguir amb el nostre estudi territorial. De mica en mica anem completant un retrat difós del lloc i de les seves possibles condicions de vida.

Amb la tercera mostra arriba l’hora de jugar-se-la. Una imatge de la pròpia vinya en el seu paisatge autòcton. Condicions climàtiques i emplaçament. Les darreres especulacions es van debatent abans de descobrir el resultat final. Partint del complet desconeixement hem anat de mica en mica descobrint els secrets de cada paratge. Aprenent com és possible que les característiques de cada territori es transmetin al vi per conferir-li el seu caràcter particular.

7

Finalment és l’hora de tastar el beuratge promès. Moment de comprovar aquells matisos que hem deduït a partir dels nostres innocents estudis. Al igual que l’anàlisi del terreny comencem amb una apreciació visual del vi. Color, transparència i estructura. Posteriorment cal disposar el nas dins la copa per apreciar el ric univers de perfums que la beguda desprèn. Per últim, assaborir fent passar per cada racó de la boca i descobrir una intensa explosió de sabors. Tot això acompanyat de les interessants indicacions de l’Albert que completen l’experiència. El territori se’ns descobreix exuberant en cada glop.

28

Raventós d’Alella Pansa Blanca 2015 (D.O. Alella)

Pròxim al litoral del Maresme el vi d’Alella presenta aquest caràcter costaner tant particular. La suau brisa marina, el sol imponent i un terreny sorrenc que dificulta la retenció de l’aigua confereixen a la varietat de raïm Pansa Blanca les seves característiques tant apreciades. Un vi blanc fresc i fluït resultat directe d’un clima temperat on la planta creix relaxada. Amb aromes marcats a fruita groga i una estructura suau en boca.

alella2

Cava Agustí Torelló Mata Brut Reserva (Penedès)

Cal entendre l’elaboració del cava com un sistema més extensiu i industrialitzat que el del vi. Sense renunciar a la qualitat, es busca una alta producció per la que caldrà un terreny apte per absorbir les sol·licitacions de la vinya. El Penedès doncs és un territori amb un terreny franc excepcional, amb equilibri de llims, sorres i argiles, on les vinyes poden créixer en unes condicions immillorables. La doble fermentació en ampolla del cava li confereix les bombolles tant característiques així com un subtil aroma a brioixeria molt agradable.

penedes2

Portell Rosat Trepat (D.O. Conca de Barberà)

Concebut en un territori d’extrems. Amb un clima dur i un terreny argilós la planta pateix per sobreviure. Aquestes dificultats ambientals confereixen als vins de la Conca de Barberà una personalitat única. El resultat és un vi rosat molt més complex. Amb aromes a fruits vermells i una estructura molt característica se situa a mig camí entre un blanc i un negre. Un vi personal ple de matisos que cal descobrir glop a glop.

conca-de-barbera2

Llavors* (D.O. Empordà)

Un vi molt tocat per la Tramuntana. En un territori dur com l’Empordà la vinya creix amb esforç i sofriment. El terreny de llicorella escola l’aigua dificultant la seva retenció. Propi d’aquest ambient neix un vi negre amb caràcter, densitat i estructura. Presenta un aroma persistent a llenya que es reparteix per tota la boca.

emporda2

El tast arriba a la fi i les copes de vi es van succeint una rere l’altre animant al més seriós. Hem tingut el privilegi de poder preguntar tot allò que ens inquietava a l’Albert, qui de bon grat ens ha meravellat amb les seves explicacions. L’ambient és pròxim i relaxat, immillorable. Amb el tast posem punt i final al cicle de tallers d’octubre amb els quals hem pres consciència de la màgia oculta que resideix en aquelles coses més quotidianes que ens envolten. Una nova visió per entendre la realitat de manera diferent.

Arribats a aquest punt només ens queda brindar per l’èxit d’aquest cicle de percepció espacial i per tots els que vindran.

Salut!