CICLE PERCEPCIÓ ESPACIAL_ DESCOBRINT ESPAIS OCULTS DE L’ETSAV!

Som al Hall de l’escola… Es va agrupant la gent… Estem nervioses! Comença el primer taller del cicle d’Octubre de cultura ETSAV. Un cicle titulat “PERCEPCIÓ ESPACIAL”… I quina millor manera de començar a entendre l’espai que ens envolta que descobrir realment les parts de l’edifici en el qual passem tantes i tantes hores? Desentranyar els seus misteris, penetrar en aquells racons amagats darrere aquella porta que sempre hem vist tancada, girar la cantonada que mai ningú gira…

Un edifici, la universitat particularment, no és només aquelles parts que habitem; aules, menjador, espais exteriors, passadissos… És molt més profund. I això volem destapar avui! Aquelles capes amagades però, tot i això, imprescindibles. I què millor que acompanyats per algú que ja havia fet un taller dedicat a trobar aquestes espais fa anys? Sí! Parlem d’en Coque Claret. Aquell famós taller el van fer conjuntament amb l’Amadeu Santacana, però aquest cop ens acompanyarà només el Coque… A veure que descobrim!

r

Comencem rondant per tots aquells racons amagats… les “catacumbes” de l’edifici! Baixem a les zones de manteniment, a les calderes, als arxius… Tot entre “txapes” del Coque (que no vol dir que no siguin interessants) on reflexiona sobre la importància que tenen aquests espais enfront el poc valor que se li donen. Eficiència, energia, disseny… No són pas fàcils!

Sortim de la cova per la sala d’actes, i anem descobrint nous espais d’oportunitat… Les jardineres d’entrada a l’escola, són caus de runa generada per l’obra, amb una coronació vegetal… Descobrirem més després!

Entrem altra vegada i pugem ben amunt… Un espai mai visitat i per contra, sempre obert! Les dues cobertes de l’escola. Si això no són espais d’oportunitat! La configuració de l’espai amb els lluernaris, els diferents nivells i parts, els patis de llum… Veure el món que sempre vivim i notem sobre els nostres caps, ara a la nostra alçada, amb tot un paisatge alliberat que ens rodeja, fresc, clar, brillant.

Baixem tots junts, ara per entrar a un dels llocs que fa tot just un segon veiem des de la perspectiva dels ocells… Entrem als patis de llum de l’escola, i en concret a aquell tocant a la biblioteca. Seguim veient oportunitats? Cada cop més clares! La biblioteca busca nous espais on créixer, i el pati dóna unes condicions bastant òptimes a priori… Cal generar l’espurna, i per això estem aquí!

Passem a la biblioteca, al seu interior… Aquí, per descobrir un exemple pràctic del que és aprofitar un espai ocult de l’escola… Recordeu les jardineres? Aquells pous de runa? I si els buidéssim, cobríssim amb una coberta vegetal (que amés aprofita l’aigua de les cobertes!) i ampliéssim la biblioteca, amb nous espais d’estudi i consulta de llibres? Tot això resulta d’aquell taller abans esmentat del Coque i l’Amadeu amb un grup animat d’estudiants! Una ampliació de la biblioteca fantàstica a un cost enormement mínim.

Acabem la “promenade” per l’escola ben contentes, havent vist tot allò que cada dia resta amagat als nostres ulls, i amb ganes de poder treure-li suc!

… Però ha acabat?…

És el primer dels tallers que RUSC ha dissenyat conjuntament amb Cultura, i per tant, ha de tenir un final especial… Quin millor que una de les famoses paelles coqueres?

 

I així acabem el primer de moltes (i interessants!) tallers, totes juntes, compartint menjar, experiències i coneixement com ens agrada.

Salut!