PPM_PLA ACCIÓ 1

PRIMER TALLER D’ACCIÓ PER REPENSAR EL PATI DEL PLA MARCELL (03.06.2016)

El procés avança i després de realitzar les sessions d’anàlisi i diagnosi, ens situem en la recta final d’aquesta fase…

Comença el Pla d’acció, que haurà de definir com s’estructuren i es desenvolupen les fases d’acció, disseny i finalment la construcció!

La setmana anterior en la sessió de diagnosi, van sorgir moltes propostes interessants… Però què implica cada proposta? Com es desenvolupa? i sobretot en quin moment la desenvolupem?

Aquestes preguntes són molt importants per començar a traçar unes línies de projecte… Per això l’equip de RUSC en primer lloc havia de fer una abstracció del concepte de cada idea proposada, i condensar-ho en un plànol on s’indicarien les diferents zones d’actuació.

01 ZONIFICACIÓ D'ACTUACIONS

Aquestes possibles actuacions no es poden desenvolupar totes a la vegada… Així doncs cal decidir quins seran els tempos d’actuació, de manera clara i objectiva! Qui ha dit que s’hagi de fer tot de cop? No ens persegueix ningú!

Com es fa això?

En primer lloc cal marcar tres conceptes bàsics i que es puguin graduar en una escala de l’1 al 10.

  • Dedicació: Quina exigència de disseny demana l’actuació? Com més complicada sigui de resoldre més baixa serà la seva puntuació.
  • Impacte: Quina importància té aquesta actuació en el pati i les activitats que es fan cada dia? Com millor sigui aquest impacte més alta serà la seva puntuació.
  • Cost: Quin és l’impacte econòmic de l’actuació? i l’impacte ecològic? Com més alt sigui aquest impacte més baixa serà la seva puntuació.

Ara ja tenim definits els tres conceptes, i si els anem graduant veurem que sorgeixen triangles amb diferents superfícies. Aquestes, en ensenyaran quin és l’ordre d’actuació i quin el de complexitat…

La situació es complica, aquests gràfics ens ensenyen que aquelles actuacions que tenen un impacte més gran al funcionament del pati són també les que necessiten una major dedicació i cost. Però cal plantejar-se altres aspectes que fins ara no hem tingut en compte… És realment tant important que les propostes que tenen un major impacte siguin les primeres? Com ja hem dit no ens persegueix ningú, i la feina ben feta demana temps i reflexió.

Per tant, introduïm un quart factor molt important i que decantarà la balança per tal de definir l’ordre final d’actuació… Com no podia ser d’una altra manera hem de parlar de materials!

Còpia de 11 MATERIALS.jpg

Però com valorarem els materials? Han de ser materials fàcilment accessibles?

Com no podia ser d’una altra manera RUSC vol anar més enllà, compendre els materials, interpretar-los i sobretot qüestionar-los… Cal fer servir materials convencionals? No! es clar que no! Aquesta seria la solució fàcil, ràpida, buida de reflexió… RUSC busca poder trobar recursos pròxims, materials que la nostra societat considera inútils i que poden tenir una segona vida. Convidem així a la reflexió sobre un model de consum insostenible.

Comencem un nou taller amb els joves i professors de l’institut! I com sempre iniciem recordant d’on venim i cap on anem, els objectius del procés!

Aquest encarat a descobrir quins recursos tenim a km 0, és a dir, al nostre entorn immediat, i que ens puguin ser útils en el procés. El taller s’inicia amb una bateria d’exemples de materials convencionals que tots coneixem, per a seguir amb una segona línia de materials més rebuscats, residus que genera la nostra societat i que són reaprofitables – pneumàtics, palers, provetes de formigó… -. També la vegetació és un material a contemplar!

Un cop ben empapats de les possiblitats que hi ha avui en dia, comencem en petits grupets a treballar fent llistat de materials que coneixem. Primer sorgeixen els convencionals, però poc a poc les ments dormides van despertant i van sorgint aspectes interessants… Residus als polígons de Cardedeu, pares i mares, avis i àvies que poden ajudar, empreses de la zona que poden participar…

Hem entrat en una nova dimensió, ara veiem les coses d’una altra manera, no són les idees prefixades les que marquen l’ordre d’actuació. És el material i la seva disponibilitat… Com podem doncs fer un ordre si no sabem de quin material disposem? Com podem saber quina forma, detall i complexitat tindrà l’objecte a construir?

De nou tornem a l’abstracció… Sabem les necessitats i el concepte que busquem en cada lloc, en cada actuació…Ara només falta saber de quin material disposem per realitzar-ho.

Cal buscar, qüestionar-se tot allò que trobem, donar-li una segona volta, a tot! Encarem una setmana de molta feina i intensitat!

CAL ESGOTAR LA REALITAT, DONAR UNA OPORTUNITAT A ALLÒ QUE JA EXISTEIX I SOBRETOT UNA NOVA VIDA A ALLÒ QUE EL SISTEMA HA DECIDIT QUE JA ÉS INSERVIBLE.

Seguim treballant!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s