EL CAU EN RUTA

CRÒNICA DEL PRIMER TALLER PARTICIPATIU AL CAU DE SANT JUST D’ESVERN.

Boníssimes notícies des del despatx de Rusc (que recordem, no és més que la “peixera” de la ETSAB)! Aquests dies hem aconseguit dur a terme el Primer Taller Participatiu amb el Cau de Sant Just Desvern.

Que per què és tant important? Ens hem de remuntar unes setmanes enrere i explicar els inicis del projecte.

Situades al “despatx” un dijous qualsevol d’una setmana qualsevol, en plena reunió, una de les membres de Rusc posa sobre la taula la possibilitat d’ajudar a un CAU en la mudança de local. El nostre paper seria important ja que portaven gairebé 5 anys buscant lloc on quedar-se i havien arribat a un punt mort molt difícil de gestionar. La necessitat sorgeix de la impossibilitat de permanència en els locals actuals, anunciada per part de la rectoria (propietària de l’espai). Així doncs els tràmits començaren a ser insuportables, espais poc cuidats, d’altres de difícil accés legal, locals rebutjats per diferents motius… l’ambient necessitava renovació d’aire i a Rusc potser no en sabem gaire (per no dir gens) però de ganes ens en sobren! D’aquesta manera ens fonem en el Cau per generar noves oportunitats i impulsar el que avui hem començat a viure amb molta intensitat.

DSC00593.JPG

En aquest procés hi podem diferenciar uns agents molt clars que col·laboren, s’ajuden i treballen per arribar a una solució positiva. L’un -dels més importants- és l’ajuntament. És qui ha obert la porta de l’antic bar d’El Racó de Sant Just -a la Plaça Maragall, en ple centre del poble!- com a possibilitat palpable per acollir l’entitat nòmada. Ara doncs, trobem un espai adequat per un ús totalment diferent al que busquem, amb separacions interiors, estris i maquinària. D’aquesta manera acotem l’acció al disseny i desenvolupament de l’espai interior. Des de la base. Un local de totes; un local per a totes.

El segon el trobem a casa, amb tota la família de cada nena i nen que necessita expressar el que pensa del procés, del Cau, del local, els valors… la seva opinió i aportació són vitals per a enriquir cada part del camí.

Més a gran escala podem pensar en usuàries que contactin directament amb l’espai i la nostra activitat. Són veïnes, visitants, turistes, participants actives del parc… Aquí entendrem què significa acceptació pública. Caldrà aprendre a gestionar l’espai, el temps, el material.

IMG_9050.JPG

I per últim, l’element vital, sense el qual no existiria cap tipus d’iniciativa aquí… el Cau AEiG Martin Luther King de Sant Just Desvern. Sis branques, 106 nens i nenes, 18 caps, 200 famílies, 467 membres relacionades! La força motora que farà girar tots els engranatges per arribar a bon port! Castors i Llúdrigues, Llops i Daines, Ràngers i Noies Guia, Pioners i Caravel·les, Truc 1 i 2, Caps, Ferralla… Totes les franges d’edat es proposen participar en uns tallers específics d’anàlisi i diagnosi, posant de front els locals actuals i els futurs.

Seguint els mètodes de diferents companyes del camp com “LaCol”, “RaonsPúbliques” i “CoCreable” iniciem la jornada que dura tot el matí. Des de la canalla més petita ja participen activament en la proposta d’idees. Les primeres franges es centren en objectes que tenen, objectes que necessiten i objectes que volen per al nou local. I, a mesura que van creixent, entren en usos, distribució d’espais i gestió. La pluja d’idees amb el posterior debat genera entrades de projecte molt interessants com la barreja d’espais, la fragmentació per temàtiques d’ús, la necessitat d’emmagatzemar tota una vida…

IMG_8919.JPG

Les diferents dinamitzacions aprofiten els recursos que troben. Cartrons per fer recintes, cigrons per valorar propostes, murals per plasmar les idees, rotllanes per debatre… tot coronat per un dibuix amb cinta blanca del plànol del nou local. Això ens permet adonar-nos dels límits físics amb els que ballem. Entendre que tot hi cap, però que ho hem de pensar molt bé!

IMG_8922.JPG

I patint entre núvols i plugims surt un Sol radiant que celebra el dia! Ara juguem al parc, correm per la pista, saltem a la corda, fem fotografies, riem, riem, riem… i compartim.

Ho hem gaudit molt i la cloenda l’aplaudim amb força! Estem molt contentes de la participació. No ens entretindrem en xifres perquè l’important és que totes les persones que hem fet possible el dia d’avui ens hem sentit part d’una mateixa onada. Pertanyem al lloc que compartim i això és molt important, ja que el Cau té aquesta capacitat inherent de desplegar tota la seva essència en qualsevol lloc. Invaeix -de manera molt agraïda- l’espai que troba i genera activitats que fins llavors es desconeixien.

El procés pot semblar que és lent, però recordem una dita Masai que ens va ensenyar Ignacio Paricio…

“Si vols anar ràpid, ves sola. Si vols anar lluny, ves acompanyada”

IMG_8932.JPG

Seguim treballant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s