ETSAV_LA TERRASSA

Ens trobem a l’interior del bar de l’ETSAV un dia en que el Sol és molt agradable i l’aire corre entre els eucaliptus que donen ombra. Que per què estem dintre i no fora? Doncs degut a que l’espai de terrassa a l’escola és petit com per fer-lo servir entre totes…

Desolat, buit, inhòspit, abandonat, descuidat, brut, inútil… amb tants adjectius de caràcter despectiu debeu entendre que demani un canvi de vida, oi?

IMG_4945

Fa uns anys –expliquen alumnes veteranes- hi havia taules i cadires sobre la llosa de formigó que corona l’exterior. Però diferents problemes legals i de gestió van acabar per eliminar qualsevol rastre d’activitat en la zona. Es diu que al principi es va lluitar, però la prohibició de “pujar les taules i les cadires” va ensorrar-ne tots els intents. Així que ens trobem en una situació molt emocionant, amb -importantíssim!- una necessitat clara i molts projectes encetats com eme3 (festival d’arquitectura que aquest any acull l’ETSAV), el Solar Decathlon que aglutina molta gent motivada per fer coses, i la importantíssima festa de primavera de l’escola! Un moment de l’any on totes estem disposades a fer qualsevol cosa per a que sigui un èxit rotund.

Aquestes galàxies han col·lisionat en una gran iniciativa de la Delegació per millorar espais en desús a partir de concursos i propostes des de l’estudiantat. És aquí quan la llosa de formigó entra en el punt de mira. I ens tornem a trobar observant el buit de la plaça, sense poder fer-hi res… o sí!?

CARTELL ETSAV

“REPENSEM LA TERRASSA” és el primer pas que l’alumnat fa per afavorir aquesta conjunció d’activitats. Surt des de la base i s’organitza una primera jornada de treball on pensar-dissenyar-construir el nostre espai. Diem nostre en el sentit de pertanyença, un lloc on hi hem posat part de cadascuna, força, ganes, suor, idees, alegria, conflicte i, sobretot, cançons entre rialles! Ara és EL lloc on compartir, on trobar-se, descansar, jugar, activar-se i reivindicar. Reivindicar que podem fer les coses, que podem explicar, expressar i demostrar que pensem! Sense jerarquies, ni imposicions, ni burocràcies. Sense entitats que s’apropiïn del moviment, tot “de nosaltres per a nosaltres”que diria Aldo van Eyck.

IMG_4879.JPG

Potser penseu que és fàcil? Nosaltres, de cami cap a la universitat, parlàvem que “només seria apilar palés”… doncs NO! Això ni en somnis! Construir un espai amb palés sí que és molt fàcil, el difícil és fer-ho amb un procés participatiu on l’important no és el “què” sinó el “com”. Un mitjà horitzontal i integratiu, on totes –TOTES- les veus tenen el mateix pes, i no es reparteix la raó, es comparteix el concens. Ara ja comença a sonar molt més emocionant però infinitament més complex de gestionar!

Amb referències com LaCol, Raons Públiques i CoCreable ens endinsem en el món dels projectes col·lectius i, pissarra i guix en mà, ens disposem a trobar unes “idees força” que reuneixin les demandes, necessitats i possibilitats que portem a dintre.

Descansar, Treballar la ment, Expressar-se, Menjar, Fer esport i (Co)Gestionar l’espai.

Sis conceptes concretament generals per començar a treballar…

IMG_4895.JPG

IMG_4909.JPG

IMG_4910.JPG

Descansar a l’ombra, on tenir taules i cadires, o grades per seure i reposar, hamaques… El nostre lloc predilecte.

Treballar la ment i compartir idees, coneixement, cultura…! Zones de lectura, intercanvi, contacte. Potser amb endolls, un mural…

Expressar-se cantant, ballant, cridant, en definitiva, sentint! Un escenari, música viva. Qui no s’anima amb una bona cançó!?

Menjar a l’aire lliure i no preses per límits en forma de paret. Es dibuixa un possible hort, , una barbacoa.. potser una utopia, però com de bonic seria…!

Esport de cos i ment. Aprendre Slacke-Line fotent-nos de morros amb el terra, relaxar-nos amb ioga, rematar una partida de ping-pong, patinar i fer acrobàcies!

Gestionar. Perquè tot això és molt bonic de paraula, però per mantenir-ho s’ha de treballar. I cal implicació de totes les persones que hi participin. Tot i ser un tòpic “cal deixar l’espai com t’agradaria trobar-lo”. Responent no sols a deixar-lo com estava, sinó generar noves oportunitats. (Co)Gestionar és demostrar que ens podem fer càrrec del que no és de cap persona, però que és de totes. Una diferència que sovint oblidem.

IMG_4979.JPG

IMG_4992.JPG

Si ara ens tornem a situar arribant a la universitat, on tot semblava tant sencill, agraïm molt que no sigui així. La dificultat d’assumir el conflicte és el que ha fet gran aquesta acció. El Sentiment Col·lectiu que s’ha generat restarà inherent en l’ús de l’espai. I per afirmar això ens aferrem als fets -evidentment-! La terrassa és plena de vida, per primera vegada en anys les taules exteriors del bar resten buides, compartim l’espai i la carmanyola, ens sentim de la llosa de formigó. On abans s’hi ofegava un espai buit, ara respirem entre cerveses de mitja tarda.

Vist en perspectiva cal fer moltíssima feina per a tirar endavant, però la roda ha començat a girar i la motivació no pararà, perquè ens en sobra!

IMG_5026.JPG

Ens trobem a l’exterior del bar de l’ETSAV un dia en que el Sol és molt agradable i l’aire corre entre els eucaliptus que donen ombra. Que per què estem fora i no dintre? Doncs degut a que l’espai de terrassa a l’escola és un racó fet entre totes…

I aquí us deixem un vídeo resum de la primera jornada de construcció participativa a l’ETSAV! Esperem que us agradi, estem aprenent edició i són uns primers intents!

Enllaç al Vídeo (RE)PENSAR LA TERRASSA

IMG_4978.JPG

Seguim treballant.

2 pensaments sobre “ETSAV_LA TERRASSA

    1. Gràcies per l’aportació però no invertim ni canviem.
      Mai parlem ni d’homes ni de dones, de gènere masculí ni femení sinó que parlem com a persones que totes i tots som.

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s