DE LA BOX A DROTTNINGHOLM

Fa poc menys d’un any, presentàvem el projecte de la Box (Lådan), que servia de refugi per l’arquitecte i la seva família en una etapa difícil i fosca del continent, que va servir-li no només com a refugi sinó també com a experiència personal per aprendre i evolucionar la seva arquitectura.

Si rellegim l’article de la Box, entendrem que la casa funciona com un refugi, una capsa que se situa en el paisatge, tocant-lo el menor possible. Treballant l’objecte Erskine intenta a través dels materials i la tècnica fer habitable l’espai.

box.jpg

La Box és un dels tres projectes explicats en l’article “The New Empiricism” (1947, Architectural Review), conjuntament amb una casa de Sven Markelius i Sture Frölén. Un article on s’entén certa arquitectura Nòrdica com una nova manera de fer, una relació entre el Racionalisme i l’Empirisme, que es materialitzarà en una síntesi entre: l’artesania i la industrialització, la tecnologia i el saber tradicional, la ruralitat i l’urbanisme… És a dir, es presentarà com un camí cap a la humanització del moviment Modern.

“Recuperar la comodidad doméstica, el sentido común, la textura y el color tradicionales, la fantasía y el gusto por la decoración, el valor de la buena artesanía…”  Eric de Maré

Però si abandonem el romanticisme que envolta l’obra també hauríem d’entendre que en realitat la Box va quedar molt lluny de ser un refugi empíric, idíl·lic i confortable. De fet es converteix en una trinxera i en un calvari que ha d’anar modificant per tal d’adaptar-se al dur hivern Suec. L’arquitecte es posa a prova, experimenta ell mateix la duresa de la seva obra, i l’ha d’anar modificant: tapant obertures, redimensionar i pavimentar camins, fer bancades per protegir-se del vent, etc.

Erskine es veu obligat a desmuntar i repensar idees preconcebudes, a reconstruir l’arquitectura a partir de la seva pròpia experiència, és aquí on apareix l’empirisme real, no en la forma de la casa sinó en la manera d’habitar-la.

“Los usuarios son especialistas en sus propias necesidades”  Peter Collymore

Han passat els anys, i Erskine ha abandonat la Box, ara es planteja una nova casa, en un petit poble prop d’Estocolm, Drottningholm (1963). La casa ja no està perduda en mig del bosc, ja no serà una trinxera, però en essència sí que mantindrà aspectes de la Box, l’arquitecte carrega la seva experiència en una motxilla que no oblida ni abandona.

02_d1

“Quien avanza creando algo nuevo, lo hace como un remero avanzando de frente, pero remando de espaldas, mirando atrás hacia el pasado, hacia lo existente, para poder reinventar sus claves”  Jorge Oteiza

Aquest cop se situa en un lloc concret, i aquest lloc queda registrat en els seus dibuixos, cada pedra cada arbre… Realitza esquemes de relació amb l’entorn, de tècnica i d’adaptació al lloc. La casa actua altre cop com a refugi, sobre el terreny, tocant-lo poc però adaptant-lo.

Situa passeres que floten sobre el terreny, utilitza el formigó prefabricat com una closca autònoma de l’entorn, separa la coberta d’aquesta però a la vegada utilitza la neu com a aïllament tèrmic…

drot1drot3

La relació amb la natura infinita i salvatge ja no és directa i immediata, és una relació amb una natura més domèstica i propera, la domestica aplicant elements, passeres, taules, bancs, peces de formigó… La treballa, però molt mesuradament, de puntetes podríem dir, la relació amb ella és una voluntat pròpia, no una imposició.

No cal controlar-la, simplement saber que està allà, les obertures de la closca no són de contemplació del paisatge són obertures/forats que miren cap a dins. A través d’aquests, entrem en l’objectivitat i la domesticitat d’Erskine, un cos completament buit per dins, que l’arquitecte s’encarrega d’omplir amb coses i activitats quotidianes.

Construeix un lloc on viure, un refugi, un despatx… En definitiva, una llar.

“[…] la arquitectura es el arte que más adeptos ha hecho, porque trata tan solo de las coses reales…”  Ralph Erskine.

ralpherskine_planering_byker_barn.jpg