RESANTS ALS NÚVOLS; L’ESGLÉSIA DE BAGSVÆRD

Un dia li va dir el danès Jørn Utzon al seu amic Per Jensen: “Vaig fixar-me en els núvols i vaig crear un espai que fuig cap al cel”. Ell va somniar l’església de Bagsværd a la seva estança a Hawaii, quan, tombat a la sorra de les seves platges, va mirar al cel.

Bagsværd_Church_sketch

En aquest temple, molt semblat a qualsevol que podem trobar a qualsevol poble del camp de Dinamarca, l’arquitecte de l’òpera de Sydney va sintetitzar dos mons llunyans: els temples rurals danesos, blancs, d’una sola nau però que va guanyant alçada segons ens apropem a l’altar; i els temples budistes xinesos, espais centrals que amb les seves obertures al costat de la coberta ens criden a mirar cap dalt, buscant una sortida al cel.

1313464694-plan

Per a entrar a l’església (i a la resta del programa), ens submergim en un pati. Pas previ. Estem davant de l’entrada d’un lloc sagrat. Veiem la seva façana de vidre i xapes metàl·liques. Dos volums laterals que fan de murs. Petits ràfecs que ens protegeixen del clima nòrdic. Dos portes amagades en un plà continu de fusta blanca. Des de fora qui seria capaç d’imaginar el microcosmos de l’interior?

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Obrim les portes. Al davant, l’altar. A banda i banda, els seients dels creients, a l’espera del sermó del dia. Les mirades dels feligressos focalitzades en un punt. Ens crida la llum, els rajos ens fan avançar.

5893565856_927e665e98_z

Arribem a l’altar. Per les corbes de la coberta de formigó, uns rajos il·luminen l’esglèsia i la paraula de sacerdot. D’entre els núvols sorgeix la llum, un bany molt humil i humà.

5d70a4e13f

A les antigues catedrals se’ns mostrava la salvació, el camí al cel. A Bagsværd no fa falta cap camí, perquè l’Utzon ens ha submergit en ell.