ESCAPADA AL CEMENTIRI D’IGUALADA

Avui us convidem a fer un passeig amb nosaltres. No és un passeig per la ciutat tot i que hi ha camins. Tampoc anirem pel mig del bosc però la natura hi és ben present. Ningú us molestarà, la pau i el repòs suren màgicament en l’ambient.

Us hi apunteu?

6
Un cementerio no es una tumba… no es esa relación con el paisaje y con el olvido… Parece como si las muertes de todos nos deje inmóviles…

El temps s’atura, l’espai flueix, la llum resta inmòbil a l’expectativa. Sens dubte, el cementiri nou d’Igualada, projectat per Enric Miralles i Carme Pinós, és molt més que un simple cementiri.

Un peu al terra. L’altre peu. Inspirem. Només arribar, baixant del cotxe, ja percebem l’aura del lloc. Una sensació que va incrementant amb cada passa que donem. I es que aquest és un espai amb ànima, amb milers d’ànimes millor dit, que doten al lloc d’un sentit especial.

"Ahora nos movemos por un paisaje inmóvil. Al mirar el lugar como cementerio lo inmovilizamos: Este primer acto ya es un signo abstracto: luego una suma de signos: camino, llegada, cripta... dejan quieto este jugar.
Ahora nos movemos por un paisaje inmóvil. Al mirar el lugar como cementerio lo inmovilizamos: Este primer acto ya es un signo abstracto: luego una suma de signos: camino, llegada, cripta… dejan quieto este jugar.

Lluny dels simbolismes sentimentalistes típics d’aquest tipus de construccions, es proposa un recorregut articulat a partir d’un tall en la muntanya. Un passeig arquitectònic en que els diferents mòduls van naixent de la pròpia terra en busca de la llum. Com si es tractés de la cova a la muntanya. Un refugi per descansar eternament.

La vida és un camí, i amb aquesta intenció anem recorrent cadascun dels espais. Descendim a poc a poc, amb precaució i respecte. De sobte, se’ns obren entre els nínxols unes escales. Un punt i apart que ens planteja el misteri, la màgia. Comencem a pujar. Mai tenim visions directes. Com la vida mateixa, mai definitiva, sempre amb matisos.

En el paisaje este camino es una nube de árboles repitiendo el perfil existente... Se anda bajo estos árboles y los enterramientos están en las paredes de este corte. El paso es de una anchura que oscila entre los doce y los quince metros.
En el paisaje este camino es una nube de árboles repitiendo el perfil existente… Se anda bajo estos árboles y los enterramientos están en las paredes de este corte. El paso es de una anchura que oscila entre los doce y los quince metros.
Las sombras de la construcción se proyectan sobre las paredes de los enterramientos. Contrafuertes y ese ritmo de sombras definen las paredes...
Las sombras de la construcción se proyectan sobre las paredes de los enterramientos. Contrafuertes y ese ritmo de sombras definen las paredes…

El flux que ens ha empès escales amunt ens desprèn davant una gran obertura que penetra dins la terra. De nou la cova. Només silenci, pau i llum. Tot i que ens trobem dins una gruta, la llum s’escola traspassant la massa a través de petites escletxes apoderant-se de l’espai. Som a l’interior de la capella, on l’atmosfera esdevé la principal protagonista. Un hàbil joc de sensacions. Les ombres sobre el formigó vist completen l’espectacle visual.

La capilla es un punto de mira al fondo del valle... se atraviesa...
La capilla es un punto de mira al fondo del valle… se atraviesa…
Desciendo, bajo los árboles, saliendo del corte hacia el río: Algo parecido a un paseo y unos arboles existentes te ha llevado a otra parte. El lema, una broma sobre el resultado de las intenciones. Es mas una propuesta que un proyecto.
Desciendo, bajo los árboles, saliendo del corte hacia el río: Algo parecido a un paseo y unos arboles existentes te ha llevado a otra parte.
El lema, una broma sobre el resultado de las intenciones. Es mas una propuesta que un proyecto.

Ni te n’adones i ja portes una bona estona palplantat, absort per l’espectacle. Comença a fondre’s el sol. Els últims raigs del dia irrompen dins la sala tímidament, com si volguessin passar desapercebuts. De nou tot flota, tot es detén. L’essència del lloc et captiva. Silenci. Només silenci.