ARQUITECTURA D’ORÍGENS, D’EMOCIONS, DE LA TERRA.

“Per a ser veritablement moderns, cal que abans ens reconciliem amb les nostres tradicions.” Octavio Paz.

a

Si Barragán es pot considerar un dels màxims representant de l’arquitectura intemporal és perquè la seva arquitectura neix de la profunditat dels valors del poble. Creava un recorregut d’ambients i elements que anaven sorgint d’entre els seus records, orígens i costums.

D’aquesta manera, el poble s’identifica amb les seves obres i entre aquestes i tot el que les envolta es produeix una relació amable que perdura al llarg dels anys.

Aquesta relació es potencia quan ens adonem que, en Barragán, el punt de partida del projecte són les emocions. Crea espais concebuts per sentir i pensar, on convida a la reflexió. Es tracta d’espais únics, t’atrapen però en cap cas són absorbents.

11732-luis1

Front un corrent arquitectònic amb predilecció per la transparència, per gàbies de cristall casi etèries, Barragán proposa una arquitectura que sorgeix de la terra.

Murs que t’acullen, t’aturen, et conviden a passar i estar. Murs amb força i caràcter propi.

tumblr_mebb18u2sD1rj2l4xo1_1280

Construïda l’any 1964, dins de l’espai eqüestre anomenat “Los Clubes”, la Font dels amants es pot considerar una síntesi de les idees de l’arquitecte .

Es tracta d’un projecte en el qual, tal i com explica l’arquitecte Álvaro Siza, l’exterior no ens agredeix, es torna arquitectura anònima en la qual, de forma inesperada i per moments, habita la soledat de les coses perfectes. Algú ens condueix, llisquem per l’espai.

2405917565_859b60b54a

Pel que fa a l’ús del color, Barragán pensava que havia d’acompanyar el variable estat de l’ànima. Fugia de la monotonia ja que l’estat de l’ànima mai es definitiu.  La seva arquitectura mai era perenne.

a

Barragán és misteri, sorpresa, memòria.