LA CASA COLLAGE; “UN ASSAIG SOBRE L’ARQUITECTURA DE LA CASA”

“La casa, algo que para los arquitectos forma parte simplemente de nuestro trabajo, es para otros objeto de juego o veneración.”

La importància de la casa és present en tota la història de l’home. Des del primer vestigi de la cabana de l’home primitiu fins a les cases domòtiques cada cop més presents avui en dia, ha estat, és (i serà?) aquell racó, petit bocí de l’univers on la persona ha trobat recer, no tant sols físic, també espiritual.

9213

“Una concepción de la casa como algo vivo, como algo que responde a las inquietudes y necesidades de sus ocupantes y que, por tanto, cambia a la vez que ellos lo hacen.”

Ja està? No! La casa evoluciona amb la societat, creix, canvia, es transforma, es mou i s’adequa a les necessitats de cada època. La casa es el reflex de la societat (o ho hauria de ser). Cada cultura té la seva forma d’entendre la casa, d’utilitzar-la i fins i tot de construir-la. Ja no només es un refugi; hi dormim, menjem, creixem, aprenem, vivim i hi morim.

Xavier Monteys i Pere Fuertes reflexionen i fan reflexionar sobre totes les complexitats que s’amaguen darrere cada porta amb el llibre La Casa Collage, un assaig sobre l’arquitectura de la casa. Aquests dos professors de l’escola d’arquitectura del Vallès proposen tot un conjunt d’exemples que giren al voltant del concepte d’habitar entesos no com un únic model canònic a seguir sinó com el collague d’idees que ens apropen i ajuden a entendre la casa. El llibre explora des de totes les parts que formen la casa, el seu ús i la incidència de cadascuna  en la manera de viure, d’habitar. Des de la cuina com a centre fins a la habitació ideal, passant per les relacions que s’stableixen entre totes les estances i les diferents concepcions que en tenim d’elles. La flexibilitat, la temporalitat, l’emmagatzematge o l’accés són entre d’altres, temes que s’aborden.

El carácter innovador de un a casa reside en su capacidad para plantear cambios en el estilo de vida.

El llibre també ens ensenya altres maneres de concebre la casa, propostes que s’allunyen de la convencionalitat i plantegen nous enfocaments. Trobem la casa del futur dels Smithson, les casi-cases, la casa-cotxe, la visió del nen de la casa!

La gente, las personas que habitan los edificios, siguen siendo, en el fondo, las grandes olvidados en la arquitectura residencial. Sin embargo, una casa es una vivienda más la gente que la habita y los objetos que guarda.

La casa Collage es preocupa de com les persones habiten la casa, els veritables protagonistes, no tant de la forma i disseny o de la seva construcció.  Pensar quins són aquells detalls de la vida quotidiana que condicionen la casa i la doten de personalitat, allò que fa que la casa sigui millor per a qui hi viu, és aquesta feina de l’arquitecte.

Busco con verdadero afán esas casas que son “casas de hombres” y no “casas de arquitectos”                                                                                                                                                                                     Le Corbusier