GUINY NADALENC A L’ARQUITECTURA. ANTONI GAUDÍ.

Si us agrada passejar pels carrers de Barcelona, i encara més durant aquestes dates senyalades en que aquests vesteixen les seves millors gales tot guarnits amb llums i decoracions diverses, potser us heu adonat que enguany a Passeig de Gràcia s’hi ha disposat un enllumenat particularment arquitectònic…

elperiodico.com
elperiodico.com

Doncs sí! Aquest any, les llums nadalenques del cèlebre passeig de la ciutat comtal, dissenyades per l’estudi barceloní Lagranja Design, reten homenatge a l’arquitecte modernista Antoni Gaudí. La il·luminació fa referència a les maquetes estereofuniculars amb que tant treballava l’arquitecte en moltes de les seves obres com la Colònia Güell o el Temple expiatori de la Sagrada Família.

Maqueta funicular original de la cripta de la Colònia Güell.
Maqueta funicular original de la cripta de la Colònia Güell.

Antoni Gaudí era un gran defensor del treball en maqueta, de fet, la majoria de vegades recorria a elles per plantejar formes i volums inconcebibles en el dibuix a mà. Va ser qui va idear les maquetes funiculars, les quals consistien en penjar un grup de sacs de sorra o pesos metàl·lics d’uns cordills i cadenes disposats de tal manera que creessin un conjunt d’arcs, els quals al invertir-los donaven lloc als arcs de descarrega òptims per a l’edifici a escala real. D’aquesta manera, Gaudí mitjançant l’arc catenari, basat en raons físiques tant simples com la pròpia gravetat, va ser capaç de projectar edificis tant complexos mai abans imaginats.

Així doncs, treballant a partir de la secció i l’alçat, l’arquitecte era capaç d’idear les plantes tant extraordinàries, màgiques i alhora sinceres que apreciem a dia d’avui. La forma segueix la lògica universal, l’equilibri perfecte entre arquitectura i natura.

Arcs catenaris del Col·legi de les Teresianes.
Arcs catenaris del Col·legi de les Teresianes.

I es que del gran mestre Gaudí, sens dubte un dels millors arquitectes de la història, se’n poden aprendre infinites coses. No obstant, és curiós, més encara estant a Barcelona, que des de l’àmbit acadèmic se’ns en parli poc o gaire bé gens d’aquest gran geni.

Perquè Gaudí no ha d’aparèixer únicament com a postal barcelonina per a estrangers desconcertats. Aprofitem l’oportunitat que se’ns descobreix d’aprendre arquitectura de la mà d’un trencador com va ser Antoni Gaudí.

Bon Nadal i bona arquitectura!