EQUIP “PARADIGMA”. EXPERIMENTAL SOCIAL HOUSING MEDELLIN

Després de parlar amb els membres de SECS-A toca comentar l’experiència MESH amb els components de “Paradigma”, el segon equip que està treballant dins del col·lectiu!

Aquí la breu entrevista i al final un resum del seu projecte! Esperem que us agradi!

Com va anar l’experiència?

Va ser fugaç. Fugaç però intensa. Gairebé podríem dir que era una excusa per trobar-nos fora de la universitat, durant l’estiu. No tan per guanyar com per aprendre a treballar en equip, entrar a la realitat de la feina d’arquitecte. Per provar-nos en la dinàmica. Treballar en arquitectura fora de l’àmbit docent.

Pel que fa el procés. Reflexionant ens adonem que no vam acabar de consolidar del tot els conceptes, Potser vam tractar-lo superficialment. Ja sigui per la gran càrrega que va suposar l’any lectiu o la relaxació de tenir un estiu per endavant.

La dificultat potser va ser entendre’ns, l’habitual en qualsevol treball en equip. Els quatre membres proveníem de vessants molt diferents i les opinions eren diverses. La inexperiència i poca trajectòria ens portaven també a sensacions gairebé d’incapacitat de plasmar allò que discutíem. Tan a nivell projectual com gràfic.

Tanmateix l’experiència va ser molt enriquidora, per aprendre, per debatre i evolucionar. El procés el vam acabar tots junts i hem de dir que, en aquell moment, satisfets del resultat.

Hem estat mirant el programa i era molt lliure, molt “experimental”.

Sí. Possiblement va ser una de les principals dificultats alhora de treballar… A l’escola ens trobem amb límits molts clars, metres quadrats concrets, sistemes, programa… Això ens va portar a treballar en altres camps i tipologies que surten del dia a dia de la facultat.

Tractant-se d’un concurs d’estudiants s’ha de basar més en experimentar i arribar al límit del concepte, deixant en un segon pla les normatives i el fet de complir estrictament el que demanen. Cal intentar fer el projecte que realment creus que necessita el lloc.

Com encaixeu la vostra posició en la classificació?

La posició no era ni és un tema que ens preocupi gaire. Volíem participar-hi i realitzar el nostre projecte, més enllà del resultat. Buscàvem enriquir-nos i aprendre.

Una conclusió?

Es va arribar fins on es va poder. Vam començar treballant més el concepte però vam acabar d’una manera més resolutiva i, podríem dir, “projectualment pragmàtica”. No es va arribar al límit exploratiu, no es va plasmar la idea en la làmina final.

No obstant l’experiència va ser molt positiva. L’objectiu d’entendre com funciona el món arquitectònic es va assolir. I és molt recomanable per a qualsevol estudiant. Els moments divertits i els deliris projectuals en situacions inversemblants van ser únics i especials. Estem animats per continuar endavant i acceptar nous reptes.

Aquí deixem el resum del projecte MESH de l’equip “Paradigma”.

Habitatge a Medellín. Com millorar la ciutat i la pròpia manera de viure.

Reorganització de l’espai, obrint una plaça central que permet la circulació creuada de la gent a través de l’emplaçament i que manté la situació dels comerços en planta baixa i l’església en la seva posició original per tal d’activar l’espai.

Espais amb diferent jerarquia, una planta baixa totalment permeable i pública, terrasses col·lectives en planta primera, i habitatges privats i oficines a les torres.

L’habitatge i les oficines funcionen com a espai porxo, on el mobiliari defineix la separació dels ambients i desapareixen els tancaments de separació amb l’exterior. S’aprofita així el clima tropical per tal de crear una ventilació constant.

Per protegir-se de la radiació solar i l’aigua, es crea una sub-estructura exterior separada de les lloses que forma una gelosia de cànem practicable, que donarà intimitat, protecció solar i frenarà l’aigua de la pluja drenant-la a través de la càmera de separació entre l’estructura interior i l’estructura exterior.

Làmina Paradigma