L’arquitectura no consisteix només en ordenar i relacionar diversos elements constructius. Larquitectura és materialitat i expressivitat, contacte i experiència, explosió de sensacions contradictòries que et fan entrar i sortir, contrastar, viurelarquitectura acaba convertint-se en una experiència. 

Situem-nos!

Lhospital de la casa Faggi (prop de Parma, entre Milano i Bologna) ha guardat des del segle XIII als peregrins de la Via Francigena (camí que et porta a Roma per la Via Triumphalis).

Pas, meditació, desarraig, distància Tot una experiència envoltada de la mare Natura, pintoresca, plena darbres, docells que trenquen (o acompanyen?) el silenci Fins trobar-te la Capella nel Bosco. Potent, immòbil…

Zermani

…silenci.

Zermani es plantejà la capella com una petita intervenció en el paisatge. Un mur de totxo clar acabat. Dues bigues de ferro vermellenques en creu. Un banc de maons que tanca i et convida a seure i mirar. Simplicitat. La materialitat es difumina. Un temple sense murs ni contraforts en mig del tot i del no res: la natura, el convidat especial. Un entorn boscós dens però il·luminat, experimentant el contrast.

01_CAPPELLA-NEL-BOSCO

Una ubicació onírica. Una orientació intel·ligent. Una arquitectura humil, que mira de dalt a baix a la natura, però amb la que dialoga i hi manté una relació digna.

Es construeix una escena que encongeix a lespectador fins a reduir-lo al més primitiu, sols l’ànima ho comprèn.

Serenitud i mística. Valors que afloren del paisatge, dels arbres, de les fulles que filtren la llum del Sol, de les ombres que donen solemnitat a lobra, dels materials que no parlen però diuen molt del lloc

1

Serà que, com vèiem amb la Capella Brother Klaus de Zumthor, cal aquesta intervenció per entendre el paisatge al que pertany. 

“No hi ha paisatge sense Arquitectura…”