EQUIP “SECS-A” (Seccions d’arquitectura). EXPERIMENTAL SOCIAL HOUSING MEDELLIN

Avui parlem amb els components de SECS-A (Seccions d’Arquitectura) i els preguntem per l’experiència en el concurs de Medellín Experimental Social Housing d’aquest estiu de 2014. Al final hem adjuntat un resum del seu projecte tant a nivell conceptual com de programa i formal. 

Aquí la breu entrevista. Esperem que us agradi!

Com va anar l’experiència?

Les setmanes que vam dedicar al projecte MESH van ser molt positives tant a nivell arquitectònic com a nivell personal. Vam aprendre a concursar perdent. Un procés molt interessant des del nostre punt de vista. Un de nosaltres ja havia participat abans en plataformes com Archallenge i va aportar rodatge, però tot i això vam confirmar que ens quedava molt per fer abans de poder destacar en actes d’aquesta magnitud.

Hem estat mirant el programa i era molt lliure, molt “experimental”. Què en penseu?

Que sí. Evidentment un concurs encarat a estudiants d’arquitectura no pot, ni ha de, tenir un programa molt rígid, cal buscar altres maneres d’entendre els projectes des de la reflexió i la representació de sensacions, mètodes i conceptes potents, encara que no encaixin amb la realitat estructural, per exemple. La innovació passa per arriscar- se i un concurs com aquest et permet explorar i somiar.

Alhora, de tant lliure que és el programa et limita ja que et veus superat. No acabes de controlar res fins que no trobes el “parti” per explotar. Que vindria a ser el concepte principal.

Com encaixeu la vostra posició en la classificació?

Sabem que pot sonar una mica a tòpic, però guanyar, en aquest cas, no és l’important. Evidentment ens hagués agradat molt quedar en una posició destacada. Però entenem la dificultat que conté i tot i que confiàvem en el nostre projecte també reconeixem errors greus de principiant. És paradoxal però com hem dit abans, hem guanyat perdent. Tot el que ens ha aportat a nivell d’experiència i de moments divertits és equipatge que recollim per futures propostes.

Una conclusió?

Recomanem molt participar en concursos per estudiants, sobretot si formes un grup en que hi hagi diversitat d’idees. És molt positiu el debat constant que es crea i l’evolució projectual és molt significativa. Requereix temps i dedicació, però com tot el que serveix per a tu i per a l’entorn. Res és fàcil si val la pena, i en aquest cas ho val de veritat.

Seguir blogs d’arquitectura i estar atent als “cartellets” de la universitat és vital, informar-te i conèixer és una arma de potència que permet obrir portes i entendre el món que t’envolta.

Aquí deixem el resum del projecte MESH de SECS-A (seccions d’arquitectura).

RISE YOUR HOME!

Convivència, Respecte, Vida, Llibertat d’elecció. Un projecte enfocat a l’usuari, adaptat a cada persona, a cada gust i interès. Assumint el repte, ens dividim en dos aspectes importants, la privacitat i la col·lectivitat.

Perseguim cedir espai públic a la ciutat, fer entrar Medellin a la parcel·la i interactuar amb l’edifici que, girat, crea quatre places amb rolls diferents. Cada un dels espais s’adapta a determinades necessitats bàsiques com la desolació de nit del barri de  “El Mercado”.

Unes places que obren un espai diàfan, fan bategar i compartir en mercats efímers, reunions, manifestacions i passejos. Dónen oportunitat d’acollir tot tipus d’esdeveniments externs, com un cinema. Es relacionen amb l’edifici, obren nous racons i permeten respirar l’Avinguda Colombia.

Com a estudiants d’arquitectura se’ns plantegen molts dubtes amb els conseqüents reptes. Com ha d’evolucionar l’habitatge? Cap a on camina la societat, la col·lectivitat? A què respon un edifici com el que ens presenten aquí?

Perseguint respostes ens sorprèn la quantitat d’usuaris que s’han d’adaptar a la vivenda, però les poques ocasions en que la vivenda s’adapta a l’usuari. Per aquest motiu busquem una flexibilitat total, ja sigui a l’hora de formar casa teva com en l’ús global de l’edifici. En un exemple no tant llunyà, arribem al cas en que aquest mateix espai es ple d’oficines.

Mies van der Rohe inspira i anima a projectar amb un ull al futur, pensant en l’adaptació temporal a altres usos i necessitats.

La solució que hem trobat està formada per una estructura porticada capaç d’assimilar diversos sistemes modulars, pensats per a cada situació i necessitat (vivenda, oficina, comerç…). Permet canalitzar les instal·lacions i acollir esdeveniments externs puntuals.

A l’hora de formalitzar les vivendes hem projectat un mòdul prefabricat de 5.5m x 5.5m (30m2) capaç d’assolir diferents organitzacions i d’agrupar-se en diverses posicions.

L’elecció de l’usuari passa per determinar el nombre de mòduls (1, 2 o 3), d’envans interiors (formats per panells de 0,1m x 1m x 2,7m), de panells exteriors (panell opac, mitja finestra o finestra sencera) i la terrassa (1,4m de profunditat) de tants mòduls com ell decideix. El conjunt, amb una passarel·la d’accés, s’afegeix a l’estructura completant gradualment la façana.

Les passarel·les, la part superior dels mòduls ja col·locats i el pati són la part comunitària de l’edifici.

A la planta baixa hi recuperem les funcions preexistents de la plaça (oficines i comerços) a partir d’una diferent disposició del sistema modular.

El nostre projecte no s’acaba aquí, és capaç de reproduir-se a nivell de ciutat, arribant a ser un nou sistema urbanístic on la seqüència edifici-plaça-carrer formalitzi els espais. Adaptar el sistema, millorar-lo i aconseguir fer progressar l’habitatge col·lectiu a un nivell més social i proper.

Làmina Final SECS-A